Schouderklachten

Schouderklachten

Klachten aan het schoudergewricht zijn vaak langdurig en herstellen moeizaam. Dit komt omdat het schoudergewricht een kogelgewricht is dat bijna alle kanten op kan bewegen, waarbij de volledige stabiliteit door spieren wordt verzorgt. Onder supervisie wordt eerst geoefend om te beoordelen hoe belastbaar de schouder is.

Wat kunt u verwachten?

Gemiddeld duurt een schouderklacht 3 maanden. Dit is over het algemeen een langdurig traject waarbij ik vertrouwen zeer belangrijk vind, u krijgt veel educatie. Oefentherapie zal ook anders zijn dan u misschien gewend bent, de meest recente inzichten laten namelijk het meeste effect zien bij trainen met dubbeltaken.

Meest voorkomende schouderklachten

Dit noemen we secundaire impingement klachten. Tachtig procent van de schouderklachten betreft secundaire impingement klachten. Dit wil zeggen dat structuren niet goed samenwerken of dat er beperkingen in de gewrichten zijn waardoor er foutieve bewegingen plaatsvinden van het kogelgewricht zelf. Hierdoor ontstaan op de duur bijvoorbeeld slijmbeurs- of peesontstekingen.

Frozen shoulder

Een frozen shoulder komt regelmatig voor. Er is veel onderzoek naar gedaan maar helaas is er onvoldoende bewijs dat in de eerste fase manueel therapie effect heeft. Dit verschilt per persoon en kan variƫren van ongeveer 6-9 maanden.