Rugklachten

Lage rugpijn

Lage rugpijn is voor veel mensen een dynamische conditie waarbij episoden van weinig tot geen rugpijn worden afgewisseld met episoden van matige tot ernstige rugpijn. Een episode van lage rugpijn kan sluipend beginnen of acuut. 

Wat mag u verwachten? 

Na één maand is ongeveer 25% en na drie maanden ongeveer 50% van de mensen volledig hersteld op pijn en fysiek functioneren. Na drie maanden verloopt het herstel langzamer en een deel van de patiënten heeft na 12 maanden nog steeds klachten. Het aandeel mensen dat na één maand (weer) werkt is ongeveer 70% en na drie maanden 90%. De kans op terugkerende klachten van de lage rug binnen één jaar is ongeveer 33%.

Wat doet een manueel therapeut?

De manueel therapeut gaat in de keten kijken of er bewegingsbeperkingen zijn die het herstel vertragen. Zo is het van groot belang dat de heupen genoeg kunnen strekken.

De heup heeft namelijk 10 graden strekking nodig bij wandelen, wanneer dit niet het geval is heeft u waarschijnlijk pijn in de lage rug na wandelen. Dit komt omdat de lage rug door de beperking moet compenseren om te wandelen. Zo kan het zijn dat dit al veel langer speelt zonder dat u er erg in had.

In de literatuur wordt ook geadviseerd eerst met de heupen te starten in de behandeling. Uit het bewegingsonderzoek is dan te halen of er daadwerkelijk een beperking zit in het heupgewricht. Zo’n beperking is vaak goed te behandelen door specifieke mobilisaties, in dit geval de structuren die de strekking tegen houden.

Kan de heup geen 90 graden maken? Dan is er bij het zitten op een lage stoel, of het zitten in de auto al compensatie in de rug doordat het bekken teveel naar achter kantelt. Dit gaat vaak gepaard met overbelasting van de bilspier waardoor er ook wat uitstraling kan ontstaan naar het been.

Andere lage rugklachten

Gewrichtsbeperkingen hoger gelegen in de rug zorgen kunnen ervoor bij bewegen dat er compensatie plaats vind in de lage rug. Zo voelt u de pijn laag maar ligt primair de oorzaak hoog in de rug.

Zo zijn er ook nog specifieke klachten van de lage rug, dit gaat om ongeveer 10% van alle lage rugklachten. Specifiek wil zeggen dat er anatomische veranderingen zijn en dus zichtbaar op bijvoorbeeld Mri.

De manueeltherapeut kent de patronen bij specifieke lage rugklachten en zal u dan verwijzen naar de huisarts wanneer dit nodig is.

Video

Bekijk de video van de KNGF over de Herziening van de Richtlijn Lage Rugpijn.