Hoofdpijnklachten

Hoofdpijnklachten

Hoofdpijn is te categoriseren in 4 typen, die ook worden vermeld in de NHG-richtlijn voor huisartsen. Manueel therapie kan helpen bij eenzijdige hoofdpijn (cervicogene hoofdpijn) en spanningshoofdpijn (tension type headache). Bij clusterhoofdpijn en migraine (met en zonder aura) is manueel therapie niet of nauwelijks een bewezen oplossing.

Migraine (tip)

Er zijn diverse medicijnen die goed kunnen helpen en die door  huisarts of specialist voorgeschreven kunnen worden. Ook laat cardiovasculaire training van 45 minuten minimaal 3 keer per week een significante vermindering zien in de frequentie van migraine.

Eenzijdige hoofdpijn

Cervicogene hoofdpijn is een hoofdpijn die aan één kant zit en wordt daarom ook wel eenzijdige hoofdpijn genoemd. De pijn is meestal voelbaar tot aan de slaap maar het kan ook uitstralen tot de kaak. Het komt vaak voor na een whiplash of WAD (Whiplash Associated Disorder) klachten.

Manueel therapie is hierbij een zeer goed bewezen behandeling. De klachten komen namelijk vanuit de eerste drie wervels vanuit de nek. Door de bewegingsbeperking moeten de spieren harder werken, hierdoor neemt de volume van de spier toe, waardoor deze tegen de nervus trigeminus comprimeert ofwel de zenuw. Na de intake en bevestiging bij het bewegingsonderzoek wordt de bewegingsbeperking hoog in de nek opgeheven. Dit kan door manipulatie of mobilisatie.

Uit wetenschappelijk onderzoek is naar voren gekomen dat de samenwerking van de nekspieren hersteld kan worden door oefeningen. Dit is een protocol dat u mee naar huis krijgt.

Spanningshoofdpijn

Tension type headache (spanningshoofdpijn) is ook goed te behandelen door manueel therapie. De hoofdpijn wordt vaak als een band gevoel omschreven aan de voorzijde van het hoofd.

Dit type hoofdpijn ontstaat door een te hoge spanning van de nekspieren. Vaak zijn er triggerpoints aanwezig. De behandeling bestaat uit herstel van gewrichten door manipulatie of mobilisatie. Voorwaarde voor herstel is dat de wervels die verantwoordelijk zijn voor de beweging van het hoofd goed samenwerken.

Wanneer men met het hoofd draait is er beweging van de wervels tot tussen de schouderbladen. Hierna bestaat de behandeling uit het normaliseren van spierspanning. Triggerpoints worden behandeld door fricties en rekoefeningen. Om ervoor te zorgen dat de klachten niet terugkomen krijgt u advies voor uw houding en oefeningen mee voor thuis.